1 Ruim het aanrecht leeg
Voordat je begint met schoonmaken moet je eerst zorgen dat het aanrecht leeg is. Zorg dus dat afwas die is blijven liggen gedaan wordt, etensresten weggegooid worden en dat je alles dat niet op het aanrecht thuishoort opruimt. Zo creëer je overzicht en is het een stuk makkelijk om te zien wat je moet doen en waar je moet beginnen.
2 Stofzuigen
Als tweede is het goed om even te stofzuigen zodat er geen kruimels, stof of ander klein afval in je keuken blijft liggen. Dat is belangrijk omdat je natuurlijk je eten klaarmaakt in de keuken en je wilt niet dat er iets van viezigheid tussenkomt. Ook helpt het opruimen van kruimels en kleine etensresten tegen ongedierte.
3 Neem het aanrecht af
Gebruik een schoon nat doekje met wat azijn of afwasmiddel en neem je aanrecht compleet af. Het is het beste om van boven naar beneden en van schoon naar vies te werken, zo is je doekje niet vies als je de schone delen doet en maak je het dus beter schoon.
4 Neem de keukenkastjes en keukenhandrepen af
Het is heel logisch dat je deze misschien wel vergeet, maar op de keuken deurknoppen komen misschien wel de meeste bacteriën te zitten van de hele keuken. Je raakt namelijk niet het keukenkastje aan, maar de handgreep en als je dit heel vaak doet is het logisch dat er een hoop bacteriën op komen te zitten. Het is dus belangrijk om deze goed af te nemen.
5 Maak het fornuis schoon
Tijdens het koken vallen er natuurlijk allerlei dingen tussen het fornuis waardoor dat erg vies kan worden. Je doekje kan erg vies worden als je dit schoonmaakt en het is daarom ook een van de laatste dingen die je afneemt. Iedereen kookt liever aan een schoon fornuis, maak het dus goed schoon.
6 Maak de wasbak schoon
In de wasbak blijft een hoop hangen en het is goed om dit even op te ruimen, omdat het gaat ruiken en er ook niet fris uitziet. Dus ruim het afvoerputje even leeg en gooi dat in de prullenbak. Omdat dit een vochtige plek is in de keuken is het ook goed om even te checken op kalk en dit even met ontkalker weg te halen als het zo is.
7 Dweilen
Op de keukenvloer vallen allerlei etenswaren en vloeistoffen waardoor het op den duur best plakkerig en vies kan worden. Daarom moet je afsluitend op de schoonmaakbeurt ook nog even de vloer dweilen, zodat dat ook goed schoon is. Je moet bijna van de vloer kunnen eten!