Verwarm je je huis met hout of pellets? Hout- en pelletkachels hebben in korte tijd een lange weg afgelegd. Je hebt een beeld in je hoofd van de smeedijzeren houtkachels die tijdens de energiecrisis van de jaren 70 werden gebruikt. Vies, inefficiënt en vaak lelijk en te groot. Bovendien vertrouwden houtkachels vaak op ongereguleerde stralingswarmte om een huis te verwarmen. Dit betekent dat de ruimte met je kachel zou uitgroeien tot een sauna. Daarentegen voelde de rest van je huis aan als een ijspaleis. Maar die dagen zijn allang voorbij zodra we een pelletkachel kopen.
Betere opties voor verwarming
Stel dat je op zoek bent naar een geregelde, thermostaat gestuurde verwarming. Het gaat om de groene, gebruiksvriendelijke alternatieve verwarmingsstijl. Dan zijn pelletkachels een uitstekende optie. Of je nu vooroordelen hebt over hun uiterlijk of functionaliteit, je moet weten dat deze eenheden de afgelopen tien jaar een lange weg hebben afgelegd. Een pelletkachel werkt door het voeden van biomassabrandstoffen.
Pelletkachel onderdelen
Pelletkachel onderdelen bevatten meestal het volgende, hoe eenvoudig of complex ook. Dit zijn een trechter, een vijzelsysteem en twee ventilatoren: verbranding en convectie. Ze zijn soms bekleed met keramische vezelpanelen, waaronder een vuurhaard, een vuurpot en een as opvangsysteem. Diverse veiligheidsvoorzieningen (vacuümschakelaar, warmtesensoren) en een controller. Pelletkachels gaan doorgaans tot 10 jaar mee bij normaal gebruik. Toch kan dit enkele jaren variëren. Het hangt er echt van af hoe voorzichtig je ze gebruikt. Om een langer gebruik van de pelletkachels te garanderen, moet je weten hoe je ze op de juiste manier moet onderhouden. Houd er rekening mee dat alle pelletkachels minstens één keer per jaar of nadat je een groot aantal pellets hebt verbrand, moeten worden gereinigd en geïnspecteerd. Je slaapt goed door de instructies in je gebruikershandleiding te volgen.