De Europese wetgeving heeft bepaald dat er vanaf 2020 alleen nog maar duurzame woningen gebouwd mogen worden. Duurzame woningen zijn woningen die gebouwd worden met het oog op het welzijn van de natuur, mens en dier. Een duurzaam huis is goed voor het milieu, energierekening en kan goed zijn voor de waarde van je huis! Wil je ook duurzamer gaan wonen? Lees dan snel verder!
Huis goed isoleren
Een van de belangrijkste stappen om duurzamer te wonen is natuurlijk het huis goed isoleren. Je bespaart er ook nog eens veel geld mee. In Nederland is drie op de vier huizen nog slecht geïsoleerd, veel mensen zijn zich er niet van bewust dat hun isolatie niet op orde is. De investering van isolatie verdien je gemiddeld in 8 jaar terug. Isolatie is een erg effectieve manier om duurzamer te wonen. Neem modern dubbel glas en isoleer je dak, muur en vloer en ga klimaatverandering tegen.
Vervang verouderde apparaten
Het kan tegen je gevoel ingaan maar soms is het beter om verouderde apparaten te vervangen. Een oude koelkast of wasmachine verbruikt vaak ontzettend veel energie. Het is daarom verstandig om het te vervangen voor een energiezuiniger exemplaar. Energiezuinige apparaten herken je aan het energielabel dat huishoudelijke apparaten krijgen. Apparaten met klassen A+++ zijn het zuinigst, het label loopt tot D (minst zuinig). Maar laat je daardoor niet verwarren; een apparaat met label A+ verbruikt 2x meer energie dan een apparaat met klasse A+++. Bespaar geld en energie door een slimme keuze te maken bij het aankopen van nieuwe apparaten.
Zonnepanelen
Maak je huis duurzamer met zonnepanelen. Er komen nauwelijks milieubelastende stoffen vrij en door deze vorm van energie opwekken bespaar je flink op de energierekening. Het is misschien een flinke investering maar het levert uiteindelijk gratis energie op. De investering verdien je zeker terug en het huis wordt aanzienlijk meer waard. In principe is bijna elk dak geschikt voor zonnepanelen, het kan zowel op een plat dak als op schuine daken, wel is het belangrijk dat het dak op het zuiden licht om zoveel mogelijk rendement te hebben.
Van het gas af
In 2030 moeten anderhalf miljoen huizen van het gas zijn losgekoppeld. In 2050 moeten alle huizen in Nederland van het gas af zijn. Op dit moment is ongeveer 95% van de huizen nog aangesloten op het gasnet. Als je van het gas af stapt, moet je de gasaansluiting laten verwijderen door je netbeheerder. Ongebruikte gasleidingen mogen vanwege de veiligheid niet blijven liggen. Om van het gas af te gaan, moet er een warmtepomp worden geïnstalleerd. Deze regelt de verwarming met elektriciteit. Een warmtepomp is een grote investering. Als je net een (efficiënte) cv hebt gekocht, is een warmtepomp niet aan te raden. Het kan ook zijn dat er nog andere aanpassingen moeten worden gedaan aan het huis zoals een inductiekookplaat, dit is een stuk duurzamere manier van koken dan op gas.
Verhuizen
Zie je al deze aanpassingen niet zitten maar wil je toch duurzamer gaan wonen? Verhuizen of een duurzaam huis laten bouwen kan dan ook een goede optie zijn. Op zoek naar een duurzaam huis in de Randstad? Schakel dan altijd een lokale makelaar amstelveen of makelaar zaandam in: zij weten jou altijd van gerichte informatie te voorzien en zo een duurzame woonplek te vinden.